piątek, 17 października 2014

Jabłka faszerowane kaszą jaglaną, żurawiną i orzechami

Jesień to doskonały moment na przygotowanie jabłek faszerowanych kaszą jaglaną, żurawiną i orzechami. Jabłka są niezwykle aromatyczne i po prostu przepyszne.
Można podawać je jako przystawkę,  ale według mnie świetnie skomponuje się też na przykład z kaczką w daniu głównym.
Podane proporcje wystarczają na 4 niewielkie jabłka.



Składniki:
4 jabłka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki przed gotowaniem)
100 g żurawiny
garść orzechów włoskich
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki pasty tahini
szczypta cynamonu

Z jabłek odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda przy użyciu łyżki. Ułóż na blaszcze i podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Kaszę połącz z wydrążonym miąższem, startym imbirem, żurawiną i orzechami. Dopraw cynamonem, na koniec dodaj pastę tahini.
Nadziej ostrożnie jabłka wkładając tylko tyle farszu ile zmieści się bez upychania (upychając farsz można doprowadzić do pęknięcia jabłek w trakcie pieczenia).
Zapiekaj ok.20 minut (lub dłużej, jeśli jabłka są twarde) w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz