niedziela, 24 sierpnia 2014

Risotto z szynką parmeńską i cukinią

Kremowe, gęste i sycące.
W sam raz na deszczową pogodę. Jak to mawiają: piękną mamy jesień tego lata!

Z podanych proporcji uzyskasz porcje na obiad dla dwóch osób.


Składniki:
1/2 cukinii
70 g szynki parmeńskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki tartego parmezanu
otarta skórka z cytryny
domowy bulion (ok. 1 litr)
oliwa z oliwek

Szynkę parmeńską pokrój w niewielka kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiąca. Przełóż do miseczki i odstaw na bok.
Cukinię (bez miąższu) również pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z 1 ząbkiem czosnku w skórce. 

Następnie, na drugiej patelni, rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy delikatnie się zeszkli dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty.
Dodaj 1/2 szklanki wina (podgrzej go uprzednio w mikrofali), mieszaj, aż wino wyparuje.
Zalej bulionem i gotuj ok.18-20 minut stale mieszając i - w razie potrzeby - dolewając bulion.

Na koniec dodaj cukinię, szynkę i starty ser.
Możesz dodać również otartą skórkę z cytryny (niewielką ilość) i liście mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz